
Spor o tuto otázku rozděluje lidi už delší dobu: je lepší pivo z lahve nebo třeba z plechovky? Která z těchto nádob lépe pomáhá zachovat vlastnosti zlatého moku? O případ se nakonec začal zajímat svět vědy. Odpověď však není tak jednoduchá.
Je lepší kupovat pivo v lahvích nebo plechovkách? Plechovka má tu výhodu, že se snadněji distribuuje a skladuje. Pro milovníky piva je však tato záležitost druhořadá, protože nejdůležitější je chuť. V časopise „ACS Food Science & Technology“ vědci publikovali výzkum této pro mnohé důležité otázky. Ukazuje se, že odpověď je složitá a závisí na druhu piva.
Láhev versus plechovka
Přenést výsledky vědců na náš domácí trh může být vzhledem k výběru piv použitých při výzkumu trochu komplikované, ale pár tipů bychom si od nich odnést měli. Podívejme se ale nejprve, kde se berou rozdíly v chuti piva v plechovce a v lahvi? Za prvé, pivo se skládá nejen z vody a alkoholu, ale také z obrovského množství chuťových sloučenin. A to jsou především metabolity kvasinek, chmele a dalších pivních přísad. Co se ale stane, když je pivo již nalito do plechovek nebo lahví a uskladněno?
V důsledku chemických reakcí probíhajících v pivu se některé složky rozloží, zatímco jiné mohou vzniknout až poté. Jak pivo zraje, jeho chuť se mění, ale nemusí se nutně zlepšovat. Dosud se studie na toto téma zabývaly pouze světlým ležákem, i když cíle těchto výzkumníků byly ambicióznější a zahrnovaly jantarové ale i India Pale Ale (IPA). Cílem bylo také porovnat stabilitu piva čepovaného do lahví a plechovek.
A vítězem je…
Byly provedeny příslušné testy. Jak jantarové pivo, tak IPA (ve skleněných lahvích a hliníkových plechovkách) byly chlazeny asi měsíc a poté udržovány při pokojové teplotě dalších 5 měsíců. Každé 2 týdny se otevíraly nové plechovky/lahve, aby bylo vidět, jak uskladněné pivo chutná. V určitém okamžiku se začaly objevovat rozdíly. Předně se projevily v kontextu obsahu aminokyselin a esterů v pivu. Týkalo se to však především jantarového piva. V tomto případě se ale ukázalo, že pivo vydrží déle čerstvé při skladování v lahvích.
Na druhou stranu se ukázalo, že pivo IPA je mnohem méně náchylné na rozdíly vyplývající ze skladování piva. Souvisí to pravděpodobně s vyšší koncentrací chmelových polyfenolů. Na jedné straně inhibují oxidaci, na druhé straně se spojují s aminokyselinami, takže zůstávají v pivu samotném, než aby se usazovaly na stěnách nádoby, ve které je pivo skladováno.
Vědci také zkoumali metabolický profil obou druhů piva a zjistili, že oba se v průběhu času měnily, ať už bylo pivo lahvové nebo plechovkové. A zde se ukázalo, že v případě jantarového piva byla variace mnohem větší. Výzkumníkům nyní zbývá jen zjistit, jak všechny tyto změny ovlivňují chuť piva. A jakmile to bude prozkoumáno, budou se výrobci piva moci mnohem lépe rozhodovat o tom, které pivo skladovat a za jakých podmínek.